Skafferiet utanför dörren

25 oktober, 2019

Varje årstid har sina höjdpunkter. Något som hösten bjuder på är sitt färgglada skafferi, för nu är både skog och butiker fyllda av färgglada, svenska godbitar. Bjud hem kompisarna på en välsmakande gryta eller ta med familjen på en härlig utflykt i skogen. Här kommer fem smakrika tips som är i säsong nu.

Ett saftigt höstäpple

Nu är det äpplets tid att skina! Och de passar till nästan allt. Äpplet är ett perfekt mellanmål under dagen eller som extra bränsle efter träningen. Men det passar även utmärkt som en smakförhöjare i en gryta. Vi ska inte heller glömma den goda äppelmusten. På flera platser runt om i Sverige finns det äppelmusteri där du kan lämna in din egen trädgårdsskörd som sedan tappas upp på flaska. Eller varför inte göra en god kryddig äpplekaka? 

Skogens guld, trattisar och Karl-Johan

Kärt barn har många namn – och sorter. Det är såklart svampen vi pratar om. Nu är det fullt av dem i skogen. Ta med dig familjen ut på en härlig utflykt och plocka korgen full. De flesta ätbara sorter är goda att torka, stuva och steka. Trattkantarellen är god att smörsteka och ha på en skiva rostat bröd. Den matnyttiga Karl-Johansvampen passar utmärkt i både krämig pasta eller i en värmande höstsoppa. Till exempel den här mustiga soppan med rökt bog och sockerärter 

Det blomstrar för kålen

Nu är kålen i säsong. Grönkål, rödkål, blomkål och spetskål är bara några av alla de sorters kål som går att tillaga. En näringsrik grönsak full av vitaminer som passar perfekt både som tillbehör, sidorätt och huvudrätt.

Det går att göra mycket med kål – stek den med olivolja och citron, koka den eller rosta den i ugnen. Men den är även ypperlig ingrediens i en smoothie. En gammal husmansfavorit som fått revansch är Kåldolmar, varför inte prova att göra en tomatig vegetarisk variant?

En snabbvisit från päronet

Päron i jämförelse med äpplet har en kort och liten skörd men innehåller dubbelt så mycket fibrer. En söt och saftig smakupplevelse som kan lyfta både grytor och efterrätter. Passa på att njuta av fruktens sötma i en härlig päronkompott eller i en uppfriskande pärondricka med syrlig citron och kryddig ingefära. 

Den världsvana majsen

Trots att grillsäsongen är över står majskolven kvar i centrum. Majsen är världens mest odlade sädesslag och finns även här hemma i Sverige. Under hösten har sockermajsen hunnit växa sig över två meter hög och skördas under augusti och september månad.

Den är för många av oss en självklar ingrediens i våra tacos och som tillbehör i våra sallader. En älskad klassiker är den kokade majskolven med en generös klick smör. Här hittar du en uppdaterad variant med grillad hel majs, chilismör och manchego.