Påskaktiviteter för alla kreativa

21 maj, 2019

Påsken är en höjdarhelg för alla kreativa barn och vuxna som gillar att skapa. Att färga ägg, så en minigräsmatta och rita påskbrev är några exempel på påskaktiviteter.

1.   Rita påskbrev och ge bort

Traditionen att måla och dela ut påskbrev till sina grannar tog sin början i Sverige på 1800-talet, efter att folk slutat vara livrädda för häxor. Breven innehöll färgglada teckningar av påskkärringar som skämtsamt anspelade på att mottagaren var en häxa på väg till Blåkulla. Då var det vuxna eller ungdomar som delade ut påskbreven och helst skulle man kasta in brevet till grannen, utan att bli avslöjad. Påskbrev brukade också vikas på ett speciellt sätt för att man skulle kunna ligga i något, exempelvis en sötsak. Nuförtiden är det barnen som utklädda till påskkärringar och påskgubbar går runt och delar ut påskbrev och får godis eller en liten peng som tack. 

Tips på påskteckningar

En påskteckning kan föreställa allt från färgglada påskägg, påskris med fjädrar, en tupp med röd kam och färgsprakande stjärt, påskkärringar som flyger på sina kvastar över hustaken eller små gula kycklingar som kläcks ur äggen. 

Så här viker du ett påskbrev 

 

 

2.   Färga ägg med det du har i kylen

En av anledningarna till att vi äter så mycket ägg till påsk är att det i gamla tider var först när ljuset återkom på våren som hönsen började värpa igen.

Att måla ägg till påsk är en gammal tradition. I ditt kylskåp och skafferi kan du hitta en hel del som du kan använda för att färga dina ägg, helt naturligt. Prova att koka dina ägg tillsammans med exempelvis rödbeta, rödkål, kaffe, lök, rödlök, blåbär eller gurkmeja. Här finns inga klara recept så du får helt enkelt prova dig fram.

Så här gör du:

1. Koka upp vatten tillsammans med det som ska ge färg. Tips! Häll i en skvätt vit vinäger eller ättika, det hjälper färgen att fästa.

2. Koka äggen som vanligt. Sjud äggen ca 3 min för löskokt ägg, ca 6 min för mjukkokt och ca 10 min för hårdkokt ägg.Eftersom det är naturliga råvaror så kan färgen variera mycket från gång till gång.

3. Så en minigräsmatta

Vill du göra en extra vårfin påskdekoration kan du så gräsfrön i en kruka eller en skål.

1. Lägg blomjord i krukan eller skålen

2. Så gräsfrön och vattna

3. Täck med plastfilm så gror fröna snabbare. Glöm inte göra små lufthål i plasten.

För att gräset ska hinna bli klart till påsk behöver du så gräsfröna ungefär 1-2 veckor innan. När gräset växt upp kan du sätta i exempelvis små påskkycklingar eller harar.

Inte bara godis i påskägget

På påskafton är det många barn (och även vuxna med barnasinnet kvar) som tycker det är en spännande att få leta efter ett påskägg som den osynliga påskharen gömt inne i huset eller någonstans utomhus. 

Om du inte bara vill lägga godis i barnens ägg är vårt tips att fylla på med en lite sak. Nyckelringar, plastfigurer, små ficklampor, förstoringsglas, spel, smycken och klistermärken brukar vara populärt. 

Vi önskar alla våra besökare en Glad påsk!