Allt för en spännande och god påsk

21 maj, 2019

I Norge är det många som tar lite extra ledigt och åker till sina hytter för att fira påsk. Med åren har det blivit tradition att läsa deckare under ledigheten. Fenomenet kallas för ”påskekrim”.

Traditionen tror man tog fart efter en reklamkampanj för kriminalromaner på 1920-talet och sedan dess är det deckare som gäller i Norge, både i form av böcker och på tv.

Även här i Sverige gillar vi att koppla av med en spännande bok i stugan, fjällen eller hemma i soffan. Här ger vi dig några spännande boktips som passar både stora och små påskfirare!

Nemesis 
Jo Nesbø 

Kommissarie Harry Hole vaknar med huvudvärk och minnesluckor efter en middag hos sin exflickvän. Samma dag påträffas hon död i sin lägenhet. Harry Hole inleder en kamp mot klockan för att hitta gärningsmannen innan han själv grips för inblandning i mordet.  Nemesis är Jo Nesbøs fjärde roman om Harry Hole och har tidigare givits ut på svenska med titeln Smärtans hus.

Det som göms i snö
Carin Gerhardsen 

Enoförutsägbar psykologisk thriller, där ingenting är vad det ger sig ut för att vara. Skuld, hat och destruktivitet är det bränsle som driver berättelsen framåt, och i fjärran hägrar hämndens ljuva eufori. Carin Gerhardsen är matematikern som bygger mordgåtor likt ekvationer. Hon är en internationell bästsäljare vars böcker översatts till mer än 25 språk.

Hon tackade gudarna
Jussi Adler Olsen

Peter de Boers levebröd är att stycka och krossa företag på beställning. Han är en välbärgad, cynisk affärsman, född i Indonesien men uppvuxen i Holland med en far som styrde tillvaron med järnhand. Hon tackade gudarna är en fristående internationell thriller av den hyllade författaren till kriminalromanerna om Avdelning Q vid Köpenhamnspolisen.

Lazarus
Lars Kepler

En död man hittas i en lägenhet i Oslo. När polisen öppnar frysboxen i köket gör de ett fruktansvärt fynd. Offret visar sig vara en dittills okänd gravskändare och trofésamlare. Några dagar senare kontaktar en tysk kommissarie Joona Linna och ber om hjälp med ett mordfall på en camping utanför Rostock. Thrillermästaren Lars Kepler är tillbaka med den sjunde boken om Joona Linna.  

SPÄNNANDE FÖR BARN:

Inbrott i skolan
Helena Broos

Helena Bross lättlästa böcker om barnen i Klass 1b tillhör klassikerna inom börja-läsa-genren. I ettagluttarnas egen favoritserie kan både killar och tjejer känna igen sig. Men idag har det hänt något ovanligt när kompisarna i Klass 1b kommer till skolan … Inbrott i skolan är den artonde, helt fristående delen i serien om barnen i Klass 1b.

LasseMajas detektivbyrå, Modemysteriet
Martin Widmark

Martin Widmark kan konsten att berätta en historia som är "lättläst, men inte lättlöst!" Ett enkelt och rakt språk - med en välplanerad och klurig intrig - tillsammans med Helena Willis skruvade bilder, gör varje bok till ett oemotståndligt läsäventyr. Inte undra på att nästan varje barn i Sverige har full koll på Lasse och Maja!


Nyfiken på norska påskbordet?

Många länder äter lamm till påsk, men det skiljer sig åt hur vi tillagar det. I Sverige är lammstek en klassisk påskrätt. I Norge hör det till traditionen att äta torkat, rökt och saltat lammlår. Till det äts äggröra, potatissallad och lefser, som är ett typ av bröd som är gjord på potatis och mjöl. Det serveras oftas som en rulle tillsammans med exempelvis sylt, ost, socker eller kanel. 

Bjud på norska lefser med lax eller renkorv

https://www.ica.se/recept/norska-lefser-med-lax-eller-renkorv-498499/

Fler norska recept

Är du sugen på norskt hittar du fler recept här. Den vanligaste norska huvudråvaran är självklart fisk.

https://www.ica.se/recept/norsk/